Районна избирателна комисия Русе


РЕШЕНИЕ
№ 217-НС
Русе, 03.04.2021

ОТНОСНО: Публикуване на списък с упълномощените представители

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 497/03.04.2021 г. е постъпило предложение от Ченко Александров Сотиров - упълномощен представител на ПП „Републиканци за България“, за публикуване на страницата на РИК Русе на упълномощени представители на партията в Изборен район 19 – Русенски. Към предложението е приложен списък с упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица 15 лица и бе установено, че всички предложени лица отговарят на условията на ИК.

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 525/03.04.2021 г. е постъпило предложение от ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, чрез преупълномощеното лице Асен Даскалов, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на партията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица 91 лица и бе установено, че всички предложени лица отговарят на условията на ИК.

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 529/03.04.2021 г. е постъпило предложение от Коалиция „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“, чрез упълномощеното лице Мирослав Маринов, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на каолицията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените 27 броя лица и бе установено, че 25 лица отговарят на условията на ИК, а 2 /два/ броя не отговарят на условията

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 536/03.04.2021 г. е постъпило предложение от Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДЕНЕНИЕ“, чрез упълномощеното лице Йоана Терзиева, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на коалицията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица 5 броя лица и бе установено, че четири от предложените лица отговарят на условията на ИК, а едно от тях не отговаря на условията

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 519/03.04.2021 г. е постъпило предложение от ПП „Консервативно обединение на десницата“, чрез упълномощеното лице Димитричка Маринова, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на коалицията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица 15 броя лица и бе установено, че всички предложени лица отговарят на условията на ИК.

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 550/03.04.2021 г. е постъпило предложение от ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, чрез преупълномощено лице Асен Даскалов, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощен представител на партията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с 1 брой упълномощен представител.

Извършена е проверка на предложеното лице и бе установено, че същото отговаря на условията на ИК.

 

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 555/03.04.2021 г. е постъпило предложение от ПП „ГЕРБ“, чрез упълномощено лице Наталия Кръстева, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на партията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с 11 броя упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица при която е установено, че 10 броя отговарят на изискванията на ИК, а едно от лицата не отговаря на същите.

 

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 556/03.04.2021 г. е постъпило предложение от ПП „ГЕРБ“, чрез упълномощено лице Наталия Кръстева, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на партията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с 217 броя упълномощени представители.

 

Извършена е проверка на предложените лица при която е установено, че 201 броя отговарят на изискванията на ИК.

Тъй като  16 лица при проверката  не отговарят на изискванията за публикуване на страницата на РИК, но при гласуването не се постигна съгласие , защото 7 члена на РИК гласуваха „за“, а 6 члена на РИК гласуваха „ против“, в тази част е налице решение за отхвърляне.

Поставено беше на гласуване публикуването на 5 лица от 16–те, за което също е налице решение за отхвърляне, тъй като „за“ гласуваха 6 члена на РИК , а против 7 члена.

 

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 559/03.04.2021 г. е постъпило предложение от Бранимир Стефанов - упълномощен представител на ПП „Републиканци за България“, за публикуване на страницата на РИК Русе на упълномощени представители на партията в Изборен район 19 – Русенски. Към предложението е приложен списък с упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица 15 лица и бе установено, че всички предложени лица отговарят на условията на ИК.

  1. В Районна избирателна комисия – Русе с вх. № 562/03.04.2021 г. е постъпило предложение от Коалиция „БСП за България“, чрез упълномощено лице Пламен Рашев, за публикуване на страницата на РИК-Русе на упълномощени представители на коалицията в Изборен район 19 – Русенски.

Към предложението е приложен списък с 21 броя упълномощени представители.

Извършена е проверка на предложените лица при която е установено, че всички предложени лица отговарят на условията на ИК.

 

Р Е Ш И:

 

1.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 15 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от ПП „Републиканци за България“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

2.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 91 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

 

3.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 25 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от Коалиция „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение.

ОТКАЗВА  регистрация на 2 бр. лица поради несъответствие с условията на ИК.

 

4.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 4 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДЕНЕНИЕ“, по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

ОТКАЗВА  регистрация на едно лице поради несъответствие с условията на ИК.

 

5.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 15 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от ПП „Консервативно обединение на десницата“, по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

 

6.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 1 бр. упълномощен представител в Изборен район 19 - Русенски от ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

7.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 10 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от ПП „ГЕРБ“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

ОТКАЗВА  регистрация на едно лице поради несъответствие с условията на ИК.

 

8.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 201 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от ПП „ГЕРБ“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение.

НАЛИЦЕ Е РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ по отношение отказа за регистрация на 16 лица, предложени за упълномощени представители от ПП“ГЕРБ“.

НАЛИЦЕ Е РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ по отношение регистрацията на 5 от 16 лица, предложени за упълномощени представители от ПП“ГЕРБ“.

9.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 2 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски от ПП „Републиканци за България“ по приложения списък, неразделна част от настоящото решение..

10.ПУБЛИКУВА на интернет страницата на РИК-Русе списък на 21 бр. упълномощени представители в Изборен район 19 - Русенски на Коалиция „БСП за България“, по приложения списък, неразделна част от настоящото решение.

           Решението на Районна избирателна комисия – гр. Русе може да се оспори пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

 

ОСОБЕНО МНЕНИЕ от Борислав Венелинов Жечев – член на РИК:

Считам отхвърлителното решение по т.8 касаещо отхвърлянето и  регистрацията на 5 от 16 лица, предложени от упълномощен представител на ПП ГЕРБ за неправилно и не съм съгласен с него.

С Решението се нарушава основен принцип на Изборния кодекс /ИК/, гарантиращ право на всяка политическа сила да има представители във всяка секция в изборния ден.

Отхвърлянето е формално и не е съобразено с основния смисъл на ИК да гарантира равни права за всички участници в изборния процес.

В конкретния случай, става въпрос за технически грешки при изписване на ЕГН на 5 лица, като разликата е само в една цифра в ЕГН на лице. Установените грешки са отстранени в хода на заседанието на РИК, лицата са проверени и след отстраняване на грешките, същите се явяват допустими за публикуване като представители. От справки направени от РИК в Национална база данни след отстраняване на техническите грешки и преди гласуване на списъка с представители на ПП ГЕРБ се установи, че и 5-те лица са допустими.

В този смисъл, считам, че решението е неправилно и имената на 5-те лица с неправилно изписани и коригирани ЕГН следва да бъдат публикувани като представители на ПП ГЕРБ за изборите за народни представители, насрочени за 04.04.2021г.

 

ОСОБЕНО МНЕНИЕ от Стела Бончева Стоилова – член на РИК:

В т. 8 от диспозитива на настоящото решение е прието, че за 5 от 16 бр.лица е налице отхвърлително решение и лицата не следва да се публикуват в регистъра на упълномощените представители на ПП „ГЕРБ“. Заявявам, че не съм съгласна с решението в тази му част. В случая действително се касае за технически грешки в разменени цифри при изписването на ЕГН на предложените лица за упълномощени представители. За така наличните грешки, касаещи конкретните 5 лица, беше извършена проверка, като грешките се отстраниха и публикуването беше възможно да бъде сторено. Считам, че никъде не се поставя ограничение в какъв период от време след 17.00ч. на 03.04.2021г. да бъде осъществена техническа поправка на така заявения списък на упълномощени лица.

Председател: Милена Георгиева Хинкова

Секретар: Анелия Недкова Петрова

* Публикувано на 03.04.2021 в 21:16 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 230-НС / 05.04.2021

    относно: сгрешен формуляр и приемане на нов формуляр на протокол в Избирателна секция №192700068

  • № 229-НС / 05.04.2021

    относно: увредена флашпамет

  • № 228-НС / 05.04.2021

    относно: Разменени машини в СИК 192700141 и 192700142 ; СИК 192700156 и СИК 192700165

всички решения