Районна избирателна комисия Русе


РЕШЕНИЕ
№ 11-ЕП/НС
Русе, 25.04.2024

ОТНОСНО: Определяне на реда за разглеждане на жалби и сигнали, подадени до РИК 19 - Русе, постановените по тях решения и определяне на ред за комплектуване на преписките по жалбите срещу решенията на комисията, при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

На основание чл. 73 от Изборния кодекс във връзка с Решение № 62/04.04.2019 г. и Решение № 3075-ЕП/НС/15.04.2024 г. на ЦИК, Районната избирателна комисия,

 

 Р Е Ш И:

 

Решенията на Районната избирателна комисия могат да се обжалват в тридневен срок от обявяването им пред Централната избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение.

Решението на Районна избирателна комисия, потвърдено с решение на Централната избирателна комисия, подлежи на обжалване по реда на чл. 98, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс пред тричленен състав на административния съд по местонахождение на съответната районната избирателна комисия.

В останалите случаи решението на Централната избирателна комисия се обжалва пред Върховния административен съд.

Срокът за обжалване на решенията на Районната избирателна комисия започва да тече от по-късното по ред обявяване/публикуване на решението чрез поставянето им на таблото за обяви, находящо се на входа на Общината, и оповестяването му на интернет страницата на РИК Русе.

Подадените по електронната поща жалби и сигнали следва да бъдат подписани, както и да съдържат данни за подателя, заявен адрес за кореспонденция, телефон за връзка, електронен адрес.

На основание чл. 111, ал. 4 от АПК, не се образуват производства по анонимни сигнали.

Регистрираните документи се предават на председателя на РИК Русе или на ръководителите на работната група по жалбите и сигналите, които се разпределят на член/членове на Районна избирателна комисия, респективно на работната група за доклад на заседание на комисията.

Процедура за разглеждане на жалби и сигнали:

  • Членът/членовете на Районна избирателна комисия, на когото/които са разпределени жалбата или сигнала, следва да ги представят за решение на РИК в тридневен срок от постъпването им.

 

  • Този срок не се прилага при произнасяне по жалби и сигнали за нарушаване на реда за провеждане на предизборната кампания от доставчици на медийни услуги. В тези случаи срокът е до 24 часа от получаването на жалбата или сигнала в комисията.

 

  • Когато комисията установи, че не е компетентна да разгледа жалбата или сигнала, същата се препраща до компетентния орган с копие до подателя.

 

  • Когато членът на РИК установи нередовности в жалбата или сигнала, подателят се уведомява (по електронна поща, телефон или на адрес с писмо), с указание за отстраняване в тридневен срок. След отстраняване на нередовностите, членът на Районната избирателна комисия –докладва жалбата или сигнала в заседание на комисията за разглеждане в тридневен срок с проект за решение.

 

  • Когато в жалбата или сигнала са от естество, което не налага комисията да се произнася с решение, а само да предприеме действия - указания, проверка и т.н., комисията уведомява писмено подателя на жалбата или сигнала.

 

  • Когато в жалбата или сигнала не се съдържат твърдения за нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс, комисията може да реши жалбата или сигналът да останат за сведение.

 

  • Когато комисията установи, че следва да се изискат допълнителни документи, произнасянето по жалбата или сигнала се отлага до получаването им и комплектуването на преписката.

 

  • Комисията се произнася с решение по постъпилата жалба или сигнал в тридневен срок.

 

Постъпилите жалби и сигнали в изборния ден се разглеждат в срок до 1 час от постъпването им в комисията и преди края на изборния ден при спазване на приет от РИК Русе  ред.

В Районната избирателна комисия се поддържа електронен регистър на жалбите и сигналите при спазване на Закона за защита на личните данни и съгласно решения на ЦИК относно приемане на образец на електронен публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до комисията, постановените решения по тях и указания за комплектуване на преписките по жалбите срещу решения на РИК.

Приема следния ред за комплектуване на преписките по жалбите срещу решенията Комисията:

При постъпване на жалба срещу решение на РИК Русе, същата следва незабавно да бъде заведена във входящия, като се отбелязват датата и часът на постъпването й. Входящият номер на жалбата в регистъра, датата и часът на постъпването й се отбелязват върху самата жалба и върху копието на жалбоподателя.

 

Член на РИК Русе отбелязва жалбата и в електронния регистър.

 

След завеждане на жалбата във входящия регистър на комисията, тя се комплектува с необходимите документи и книжа и се изпраща в ЦИК.

 

Жалбите и приложенията към тях незабавно се изпращат в сканирани копия на електронната поща на Централната избирателна комисия – [email protected]. Едновременно с това жалбата и приложенията се изпращат незабавно по куриер до ЦИК в оригинал, с придружително писмо.

 

Към жалбата се прилагат:

 

- Копие от решението, което се обжалва, подписано от председателя и секретаря на РИК.

 

- Копие от екземпляра на обжалваното решение, който е поставен на общодостъпното място за обявяване решенията на РИК Русе и който съдържа удостоверяване на коя дата и в колко часа решението е било обявено на таблото на Районната избирателна комисия, както и на коя дата и в колко часа е свалено от таблото, подписано от председателя и секретаря на комисията. Копие на разпечатка от интернет страницата на комисията, която съдържа публикувания екземпляр от обжалваното решение и данни за датата и часа на публикуването.

 

- Извлечение от протокола на комисията, което да съдържа данни колко членове са присъствали на заседанието на Районната избирателна комисия, разискванията при вземане на обжалваното решение, колко членове са гласували „за“ и колко „против“, както и ако има особено мнение. Извлечението от протокола следва да е подписано от председателя и секретаря на Районната избирателна комисия. Вместо извлечение от протокола може да се изпрати копие от протокола, подписано от председател и секретар.

 

- Пълномощното на лицето, когато жалбата се подава чрез пълномощник.

 

- Приложените към жалбата документи.

 

- Други документи, послужили като основание за вземане на решението (заявления, молби, удостоверения, становища, пълномощни и др.), служебно и допълнително събрани и обсъждани от РИК при вземане на решението.

 

Когато се обжалват решенията за регистрации на застъпници, следва да се изпращат копия от заявленията и документите за регистрация, както и от страницата от съответния регистър с направените в него вписвания.

 

Районната избирателна комисия следва да изпрати незабавно и всички допълнително изискани от член на ЦИК материали и книжа във връзка с комплектуването на жалбите срещу решенията на РИК.

 

Решенията на Районната избирателна комисия-Русе може да се оспорват в тридневен срок от обявяването им пред Централната избирателна комисия.

 

Председател: Милена Георгиева Хинкова

Секретар: Иван Дойчинов Дойнов

* Публикувано на 25.04.2024 в 17:24 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 17-НС / 02.05.2024

    относно: Регистрация на кандидатска листа, предложена от КОАЛИЦИЯ ЦЕНТЪР за участие в изборите за народни представители, насрочени на 09.06.2024 год.;

  • № 16-НС / 02.05.2024

    относно: Регистрация на кандидатска листа, предложена от ПП ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ за участие в изборите за народни представители, насрочени на 09.06.2024 год.;

  • № 15-НС / 02.05.2024

    относно: Регистрация на кандидатска листа, предложена от ПП МОРАЛ ЕДИНСТВО ЧЕСТ- МЕЧ за участие в изборите за народни представители, насрочени на 09.06.2024 год.;

всички решения